Tuesday, February 26, 2013

Fettuccine Alla Napoletana

Suami kerja. Kita sorang-sorang kat rumah pun tetap kena makan jugak, kan. ingat-ingat, barang dapur dah agak kurang sebab dah banyak hari tak ke pasar. kita pulak jenis beli barang sikit-sikit je. so, jenguk-jenguk ke dapur tengok apa yang ada paling senang, cepat dan sedap--terpandang pasta. teringin pulak nak makan fettucine. tomato ada sebiji lebih suami makan Scrambled Egg Wrap untuk breakfast hari kelmarin. cukup lah sebiji untuk sorang makan tengahari ni.



Bahan-bahan
Fettuccine
1 biji bawang putih - cincang halus
1 biji tomato - dadu
2 sb sos tomato
1 sk Italian herbs
4 biji olive hitam - hiris
keju mozzarella - parut
keju parmesan - parut

rebus fettuccine al dente, tapis 
tumis bawang putih sampai naik bau
masukkan tomato, sos, herbs dan sedikit air
masukkan fettucine dan olive bila kuah agak pekat
masukkan mozzarella, kacau rata dan siap!

hidangkan panas-panas, tabur sikit parmesan. kalau suka pedas, boleh letak chili flakes. kalau suami kita, dia suka makan berulam cili padi. ^_^

1 comment:

wawa syaida said...

waaa sedapnye...pandai masak :)
akak baru ngah belajar masak! :)